CERTAMEN GALICIA BANDA JUVENIL
23/05/2024INICI CURS 2024-2025
04/09/2024El IV Concurso de Pasodobles “Pascual Pérez Choví” ha registrado la participación de un total de 17 composiciones originales. Estas obras debían ser inéditas y no haber sido interpretadas públicamente antes de la deliberación del jurado del concurso. Tras un riguroso proceso de evaluación, el jurado ha seleccionado cinco composiciones finalistas que serán interpretadas por la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d’Alginet en un concierto programado para el 28 de septiembre de 2024, fecha en la cual se anunciarán los premios. Los autores de las obras seleccionadas que no resulten premiadas recibirán un diploma que acreditará su condición de finalistas en el concurso.
En esta edición, por primera vez, el Concurso de Pasodobles “Pascual Pérez Choví” ha adoptado la recogida de materiales de manera telemática. Esta modernización no solo facilita el proceso de inscripción y envío de las composiciones, sino que también refuerza el anonimato de los participantes, garantizando una evaluación más justa e imparcial. Además, esta iniciativa refuerza el compromiso del concurso con la innovación y la adaptación a los tiempos actuales, permitiendo una participación más amplia y accesible para compositores de diferentes regiones.
Los pasodobles finalistas que han sido seleccionados (en orden alfabético) con sus respectivos lemas son:
- Abril
- Costa Levantina
- Fidel
- Gonzala y Lorenzo
- XVI
El jurado del IV Concurso de Pasodobles “Pascual Pérez Choví” está compuesto por destacados profesionales del mundo de la música, incluyendo a Raquel Sánchez, Vicent Sellés Álamo y Jordi Garcia.
Raquel Sánchez, nacida en Llíria (Valencia) en 1994, es una talentosa graduada en violonchelo y composición. Completó un máster en Film Scoring en Berklee Valencia y ha estrenado obras en prestigiosos escenarios como el Palau de la Música y el Palau de les Arts. Ha trabajado con la compañía Takiri Art y participado en varios espectáculos. Fue finalista del Banaue International Music Composition Competition en Filipinas en 2018 y ha compuesto bandas sonoras para películas y series como “Escanyapobres” y “Delta”. Sus obras han sido interpretadas por diversas bandas municipales en España.
Vicent Sellés Álamo, natural de la Vila Joiosa, es profesor superior de música especializado en Clarinete (Interpretación), habiendo estudiado en el Conservatorio Superior de Valencia y en el “Koninklijk Conservatorium” de Bruselas. Cuenta con un Máster de Investigación e Interpretación por el Conservatorio Superior de Alicante y actualmente estudia Dirección de Banda en el Conservatorio Superior de Castilla-La Mancha. Además, continúa su formación en composición con Saül Gómez Soler y ha ganado varios premios en concursos de composición.
Jordi Garcia, profesor superior de clarinete en el Conservatorio Superior Joaquin Rodrigo de Valencia y Diplomado en Magisterio por la Universitat de Valencia, ha realizado numerosos estudios de dirección y pedagogía. Ha sido profesor en las escuelas de música de Benimaclet, Unió Musical de Moncada, Loriguilla y Unió Musical de Llíria. Actualmente, es profesor de Educación Primaria de la Generalitat Valenciana por oposición desde 2002 y director de la banda y escuela de la Corporación Musical de la Pobla de Vallbona.
La sociedad musical otorgará premios de 1.500, 1.000 y 500 euros a los tres primeros pasodobles, evaluados por el jurado en función originalidad, tratamiento de los elementos temáticos,recursos armónicos y estructura formal del pasodoble, técnicas y recursos compositivos, orquestación y tratamiento de los diferentes instrumentos, maquetación de las particellas y partitura y su idoneidad para ser interpretadas en pasacalles y desfiles. Además, se concederá un premio extraordinario a la obra que obtenga la mayor cantidad de votos por parte de los músicos integrantes de la banda.
El plazo de admisión de las composiciones, identificadas únicamente con un lema, concluyó el 31 de mayo del presente año.
Voro López, presidente de la Societat Artística Musical d’Alginet, expresó su satisfacción con la calidad de las obras presentadas y destacó la ardua tarea que enfrentó el jurado para seleccionar a las finalistas. López agradeció al Ayuntamiento de Alginet por su apoyo al concurso, cuyo objetivo es promocionar a los compositores y compositoras y de esta manera rendir homenaje a la figura de Pascual Pérez Choví, un músico estrechamente vinculado a la sociedad musical y al municipio.
I Festival de Orquestas “Vila d’Alginet”
El primer fin de semana de julio, el pueblo de Alginet acogió un evento sin precedentes en la comarca: el primer festival dedicado a las orquestas amateurs. Este festival, que se celebró los días 6 y 7 de julio, reunió a orquestas de toda la provincia de Valencia con el objetivo de ofrecer visibilidad a estas agrupaciones musicales locales y proporcionar una experiencia cultural única para la comunidad.
La programación del festival comenzó el sábado 6 de julio a las 10:00 h en la Casa de la Música, donde la reconocida violinista del Palau, Pilar Mor, impartió una masterclass. Esta sesión fue una oportunidad excepcional para que los músicos aprendieran de una experta en la materia. Más tarde, a las 18:30 h, el Teatre Modern acogió las audiciones de las orquestas participantes, presentando un variado repertorio que sorprendió y emocionó al público asistente. Durante estas audiciones, la Orquesta Sinfónica de la SAMA interpretó magistralmente la obertura “Coriolano” de Beethoven y la “Sinfonía No. 100” de Haydn, marcando su primer concierto como orquesta sinfónica en el Teatre Modern de Alginet.
El festival reunió a orquestas de diversos puntos de la provincia de Valencia, incluyendo la Orquesta de La Unió de Sollana, la Orquesta del Ateneo Musical de Cullera y la Orquesta de la Asociación Música Jove de Benimaclet. Estas agrupaciones ofrecieron una rica variedad de formatos y estilos musicales que destacaron el trabajo y la calidad de estas formaciones.
El domingo 7 de julio, a las 18:00 h, se celebró una mesa redonda titulada “L’Orquestra a la SAMA”. En esta sesión, se debatieron los retos y oportunidades que enfrentan las orquestas amateurs en la actualidad, proporcionando un espacio de reflexión y diálogo entre los participantes.
Olga Clari, directora artística del festival, destacó durante la presentación: “Este festival se inicia con la motivación de proporcionar una plataforma de visibilidad a las orquestas amateurs de nuestro entorno, ofreciendo así la oportunidad de mostrar su talento y esfuerzo. Creemos firmemente en la importancia de dar apoyo y difusión a la música de orquesta amateur, por el alto nivel de dedicación y pasión que sus miembros ponen en ella”.
Este evento no solo representó una plataforma de visibilidad para las orquestas amateurs, sino también una ocasión para que la comunidad de Alginet se adentrará en el mundo de la música y disfrutara de un fin de semana cultural y enriquecedor. El festival fomentó la cohesión social y cultural entre los músicos participantes, creando un espacio de encuentro e intercambio entre músicos y espectadores. Clari añadió: “Esperamos que esta iniciativa sea una inspiración para futuros eventos similares, estableciendo un precedente para la promoción y el apoyo a la música de orquesta en nuestra zona y más allá”.
Viaje de la SAMA a Lugo
El pasado fin de semana del 19 al 21 de julio, la Societat Artística Musical d’Alginet (SAMA) realizó un emocionante viaje a Lugo para participar en un concierto organizado en Outeiro de Rei por la banda Sons e Soños, formada por músicos de los pueblos de Rábade, Begonte, Outeiro de Rei y Friol.
El concierto tuvo lugar en la impresionante Carballeira de Santa Isabel, un lugar de extraordinaria belleza natural que proporcionó un marco perfecto para la actuación. El programa, preparado por Olga Clari, directora de la SAMA, incluyó piezas destacadas como el pasodoble “Torre Luengo”, “El Mercat de la Vall”, “Piratas del Caribe”, “Pepita Greus” y “Negra Sombra”, una emotiva balada gallega. Aunque la lluvia impidió completar la totalidad del concierto, los músicos de Alginet ofrecieron una actuación de alta calidad que fue recibida con entusiasmo por el público local.
El viaje a Lugo y la participación en el concierto en la Carballeira de Santa Isabel fueron una experiencia inolvidable para los miembros de la banda. Los paisajes verdes y la hospitalidad de los lugareños crearon un ambiente mágico y enriquecedor. Este viaje no solo ofreció una oportunidad para compartir música y cultura, sino que también fomentó la hermandad entre los músicos de Alginet y sus homólogos gallegos, fortaleciendo los lazos de amistad y cooperación entre ambas formaciones musicales.
La velada concluyó con un cóctel de clausura al que asistieron el alcalde de Outeiro de Rei, José Pardo Lombao, la regidora de cultura, Begoña Seco, y el director de la banda Sons e Soños, Armando Morales. Durante esta recepción, se entregaron recuerdos del viaje al presidente de la SAMA, Voro López, a la directora Olga Clari, y a la regidora de Cultura de Alginet, Ainhoa González. Este gesto simbolizó el aprecio y la gratitud por la visita y la actuación de la banda sinfónica de Alginet.
IV Concurs de Pasdobles "Pascual Pérez Choví" selecciona les cinc obres finalistes
El IV Concurs de Pasdobles “Pascual Pérez Choví” ha registrat la participació d’un total de 17 composicions originals. Aquestes obres havien de ser inèdites i no haver estat interpretades públicament abans de la deliberació del jurat del concurs. Després d’un rigorós procés d’avaluació, el jurat ha seleccionat cinc composicions finalistes que seran interpretades per la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d’Alginet en un concert programat per al 28 de setembre de 2024, data en què s’anunciaran els premis. Els autors de les obres seleccionades que no resulten premiades rebran un diploma que acreditarà la seua condició de finalistes en el concurs.
En aquesta edició, per primera vegada, el Concurs de Pasdobles “Pascual Pérez Choví” ha adoptat la recollida de materials de manera telemàtica. Aquesta modernització no sols facilita el procés d’inscripció i enviament de les composicions, sinó que també reforça l’anonimat dels participants, garantint una avaluació més justa i imparcial. A més, aquesta iniciativa reforça el compromís del concurs amb la innovació i l’adaptació als temps actuals, permetent una participació més àmplia i accessible per a compositors de diferents regions.
Els pasdobles finalistes que han estat seleccionats (en ordre alfabètic) amb els seus respectius lemes són:
- Abril
- Costa Levantina
- Fidel
- Gonzala i Lorenzo
- XVI
El jurat del IV Concurs de Pasdobles “Pascual Pérez Choví” està compost per destacats professionals del món de la música, incloent Raquel Sánchez, Vicent Sellés Álamo i Jordi Garcia. Raquel Sánchez, nascuda a Llíria (València) en 1994, és una talentosa graduada en violoncel i composició. Va completar un màster en Film Scoring a Berklee València i ha estrenat obres en prestigiosos escenaris com el Palau de la Música i el Palau de les Arts. Ha treballat amb la companyia Takiri Art i ha participat en diversos espectacles. Va ser finalista del Banaue International Music Composition Competition a Filipines en 2018 i ha compost bandes sonores per a pel·lícules i sèries com “Escanyapobres” i “Delta”. Les seues obres han estat interpretades per diverses bandes municipals a Espanya.
Vicent Sellés Álamo, natural de la Vila Joiosa, és professor superior de música especialitzat en Clarinet (Interpretació), havent estudiat al Conservatori Superior de València i al “Koninklijk Conservatorium” de Brussel·les. Té un Màster d’Investigació i Interpretació pel Conservatori Superior d’Alacant i actualment estudia Direcció de Banda al Conservatori Superior de Castella-la Manxa. A més, continua la seua formació en composició amb Saül Gómez Soler i ha guanyat diversos premis en concursos de composició.
Jordi Garcia, professor superior de clarinet al Conservatori Superior Joaquin Rodrigo de València i Diplomat en Magisteri per la Universitat de València, ha realitzat nombrosos estudis de direcció i pedagogia. Ha estat professor a les escoles de música de Benimaclet, Unió Musical de Moncada, Loriguilla i Unió Musical de Llíria. Actualment, és professor d’Educació Primària de la Generalitat Valenciana per oposició des de 2002 i director de la banda i escola de la Corporació Musical de la Pobla de Vallbona.
La societat musical atorgarà premis de 1.500, 1.000 i 500 euros als tres primers pasdobles, avaluats pel jurat en funció d’originalitat, tractament dels elements temàtics, recursos harmònics i estructura formal del pasdoble, tècniques i recursos compositius, orquestració i tractament dels diferents instruments, maquetació de les particel·les i partitura i la seua idoneïtat per a ser interpretats en passacarrers i desfilades. A més, es concedirà un premi extraordinari a l’obra que obtinga la major quantitat de vots per part dels músics integrants de la banda.
El termini d’admissió de les composicions, identificades únicament amb un lema, va concloure el 31 de maig d’enguany.
Voro López, president de la Societat Artística Musical d’Alginet, va expressar la seua satisfacció amb la qualitat de les obres presentades i va destacar la difícil tasca que va enfrontar el jurat per seleccionar les finalistes. López va agrair a l’Ajuntament d’Alginet pel seu suport al concurs, l’objectiu del qual és promocionar als compositors i compositores i d’aquesta manera retre homenatge a la figura de Pascual Pérez Choví, un músic estretament vinculat a la societat musical i al municipi.
I Festival d'Orquestres “Vila d’Alginet”
El primer cap de setmana de juliol, el poble d’Alginet va acollir un esdeveniment sense precedents a la comarca: el primer festival dedicat a les orquestres amateurs. Aquest festival, que es va celebrar els dies 6 i 7 de juliol, va reunir orquestres de tota la província de València amb l’objectiu d’oferir visibilitat a aquestes agrupacions musicals locals i proporcionar una experiència cultural única per a la comunitat.
La programació del festival va començar el dissabte 6 de juliol a les 10:00 h a la Casa de la Música, on la reconeguda violinista del Palau, Pilar Mor, va impartir una masterclass. Aquesta sessió va ser una oportunitat excepcional perquè els músics aprengueren d’una experta en la matèria. Més tard, a les 18:30, el Teatre Modern va acollir les audicions de les orquestres participants, totes elles amb un variat repertori que va sorprendre i emocionar el públic assistent. Durant aquestes audicions, l’Orquestra Simfònica de la SAMA va interpretar magistralment l’obertura “Coriolano” de Beethoven i la “Simfonia No. 100” de Haydn, marcant el seu primer concert com a orquestra simfònica al Teatre Modern d’Alginet.
El festival va reunir orquestres de diversos punts de la província de València, incloent l’Orquestra de La Unió de Sollana, l’Orquestra de l’Ateneu Musical de Cullera i l’Orquestra de l’Associació Música Jove de Benimaclet. Aquestes agrupacions van oferir una rica varietat de formats i estils musicals que van destacar el treball i la qualitat d’aquestes formacions.
El diumenge 7 de juliol, a les 18:00 h, es va celebrar una taula redona titulada “L’Orquestra a la SAMA”. En aquesta sessió, es van debatre els reptes i oportunitats que enfronten aquests tipus d’agrupacions en l’actualitat, proporcionant un espai de reflexió i diàleg entre els participants.
Olga Clari, directora artística del festival, va destacar durant la presentació: “Aquest festival s’inicia amb la motivació de proporcionar una plataforma de visibilitat a les orquestres amateurs del nostre entorn, oferint així l’oportunitat de mostrar el seu talent i esforç. Creiem fermament en la importància de donar suport i difusió a la música d’orquestra amateur, per l’alt nivell de dedicació i passió que els seus membres posen en ella”.
Aquest esdeveniment no sols va representar una plataforma de visibilitat per a les orquestres, sinó també una ocasió perquè la comunitat d’Alginet es submergira en el món de la música i gaudira d’un cap de setmana cultural i enriquidor. El festival va fomentar la cohesió social i cultural entre els músics participants, creant un espai de trobada i intercanvi entre músics i espectadors. Clari va afegir: “Esperem que aquesta iniciativa siga una inspiració per a futurs esdeveniments similars, establint un precedent per a la promoció i el suport a la música d’orquestra en la nostra zona i més enllà”.
Viatge de la SAMA a Lugo
El passat cap de setmana del 19 al 21 de juliol, la Societat Artística Musical d’Alginet (SAMA) va realitzar un emocionant viatge a Lugo per a participar en un concert organitzat a Outeiro de Rei per la banda Sons e Soños, formada per músics dels pobles de Rábade, Begonte, Outeiro de Rei i Friol.
El concert va tenir lloc a la impressionant Carballeira de Santa Isabel, un lloc d’extraordinària bellesa natural que va proporcionar un marc perfecte per a l’actuació. El programa, preparat per Olga Clari, directora de la SAMA, va incloure peces destacades com el pasdoble “Torre Luengo”, “El Mercat de la Vall”, “Piratas del Caribe”, “Pepita Greus” i “Negra Sombra”, una emotiva balada gallega. Encara que la pluja va impedir completar la totalitat del concert, els músics d’Alginet van oferir una actuació d’alta qualitat que va ser rebuda amb entusiasme pel públic local.
El viatge a Lugo i la participació en el concert a la Carballeira de Santa Isabel van ser una experiència inoblidable per als membres de la banda. Els paisatges verds i l’hospitalitat dels vilatans van crear un ambient màgic i enriquidor. Aquest viatge no sols va oferir una oportunitat per a compartir música i cultura, sinó que també va fomentar la germanor entre els músics d’Alginet i els seus homòlegs gallecs, enfortint els llaços d’amistat i cooperació entre ambdues formacions musicals.
La vetlada va concloure amb un còctel de clausura al qual van assistir l’alcalde d’Outeiro de Rei, José Pardo Lombao, la regidora de cultura, Begoña Seco, i el director de la banda Sons e Soños, Armando Morales. Durant aquesta recepció, es van lliurar records del viatge al president de la SAMA, Voro López, a la directora Olga Clari, i a la regidora de Cultura d’Alginet, Ainhoa González. Aquest gest va simbolitzar l’apreci i l’estima per la visita i l’actuació de la banda simfònica d’Alginet.