La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet obri la matrícula dels seus centres educatius
07/07/2022Llibret de la Setmana Cultural en honor de Santa Cecília
17/11/2022TITULAR i DESTACATS
La SAM d’Alginet atorga a Juan Enrique Benavent el primer premi del Concurs de Composició de pasdobles
L'obra amb el lema Al meu amic va ser la guanyadora del primer premi dotat amb 1.500 euros; Josep Cano Graciá amb Què curiós va aconseguir el segon amb una assignació de 1.000 euros; i Vicent Cuquerella amb Buseret va obtindre el tercer amb 500
El concurs, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alginet, va comptar amb un jurat (Aureli Chorro, José Alamá i Azael Tormo), que va valorar l'originalitat de les obres i la seua idoneïtat per a ser interpretades en cercaviles
La Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d'Alginet, dirigida per Olga Clari, va interpretar les tres obres finalistes de la segona edició del Concurs de Composició Pascual Pérez Choví de pasdobles
Voro López, president de la SAM d’Alginet, ha manifestat que “estem molt satisfets amb la represa del concurs, l'increment del nombre d'obres rebudes i la qualitat de les premiades”
L'alcalde d'Alginet, José Vicente Alemany, va valorar molt positivament la celebració del concurs, va recalcar la importància de la figura del mestre Pérez Choví i va subratllar la col·laboració de l'ajuntament amb la societat musical
NOTA DE PREMSA
La SAM d’Alginet atorga a Juan Enrique Benavent el primer premi del Concurs de Composició de pasdobles
Alginet, 5 de novembre de 2022
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet va celebrar anit un concert a càrrec de la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigida per Olga Clari, interpretant les tres obres finalistes, i el lliurament de premis del II Concurs de Composició Pascual Pérez Choví en la modalitat de pasdoble, en el Teatre Modern. L'entitat reprén aquesta iniciativa, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alginet, després de la crisi sanitària del Covid-19 i després d'una primera edició que es va dur a terme en 2019, any en què celebrava el seu 125 aniversari. [Veure documentació adjunta].
Els membres del jurat, Aureli Chorro (president), i José Alamá i Azael Tormo (vocals), que van valorar especialment l'originalitat de les composicions, així com la seua idoneïtat per a poder ser interpretades en cercaviles, van designar als guanyadors després d'un concert que va concitar a nombrós públic. El compositor Juan Enrique Benavent Vidal amb el lema Al meu amic va ser el guanyador del primer premi dotat amb 1.500 euros; Josep Cano Graciá amb Què curiós va aconseguir el segon amb una assignació de 1.000 euros; i Vicent Cuquerella amb Buseret el tercer amb 500.
El concurs va rebre un total de 19 composicions, incrementant de manera notable (60%) les 12 presentades en la primera edició. D'acord amb les bases per les quals es regeix la competició, cada participant va presentar obres originals, inèdites i que no havien sigut interpretades públicament amb anterioritat a la decisió del jurat.
Voro López, president de la SAM d’Alginet, ha manifestat que “estem molt satisfets amb la represa del concurs després de dos anys sense celebrar-se, el nombre d'obres rebudes i la qualitat de les obres premiades”. López ha subratllat que “agraïm a l'Ajuntament d'Alginet el suport que brinda a aquesta iniciativa que volem impulsar any rere any per fer costat als compositors i retre homenatge a Pascual Pérez Choví, músic molt vinculat amb la nostra societat musical i amb el municipi”.
L'alcalde d'Alginet, José Vicente Alemany, va valorar molt positivament la celebració del concurs, “em sembla una idea magnífica de la SAM d’Alginet”, i va instar a treballar “per a donar-li al pasdoble el valor que realment té”. Alemany va recalcar la importància de la figura del mestre Pérez Choví, “reconeguda a tot el món” com a creador de Pepita Greus, i va subratllar el compromís i la col·laboració de l'Ajuntament d'Alginet amb la societat musical, “la música sempre ha sigut un senyal d'identitat dels valencians”.
Pascual Pérez Choví
L'Ajuntament d'Alginet va proclamar en 2019 com a fill adoptiu del poble al compositor i director Pascual Pérez Choví (1889 - 1953), una icona i referent de la cultura bandística i un músic d'una àmplia i reconeguda trajectòria artística. Fruit de la col·laboració de la societat musical i el consistori en la reivindicació i difusió de la seua figura i obra es va gestar, dins de la celebració del 125 aniversari de la SAM d’Alginet, la competició que porta el seu nom.
Pérez Choví va començar a tocar el clarinet en la Banda Municipal de València als 11 anys, i va dirigir, a partir de 1923, a la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical d'Alginet. Liderant aquesta formació va guanyar, en 1924 i 1925, dos segons premis en el Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València. En 1926 va obtindre el primer premi en aquest prestigiós concurs estrenant la seua obra, Pepita Greus, un popular pasdoble dedicat a la poetessa alginetina Ángela Josefa Greus Sáez.
El director va aconseguir un altre primer premi amb la Banda Simfònica en el CIBM Ciutat de València en 1930, així com primers premis en el Certamen de Requena i en el de Benifaió. El compositor, molt vinculat amb el municipi d'Alginet, compta amb obres molt conegudes en el panorama bandístic com Entre azahar, Flores de España, Mariloles y Mimosita.
L'Ajuntament d'Alginet va encarregar al compositor Juan Bautista Meseguer Llopis, en el marc del 125 aniversari de la SAM d'Alginet, un pasdoble per a retre homenatge a Pérez Choví. La Banda Simfònica, dirigida pel mateix Meseguer, va estrenar l'obra Alginet a Pascual Pérez Choví en el Teatre Modern al febrer de 2020.
Des de 1894
La SAM d’Alginet, fundada en 1894, és un dels referents del moviment associatiu valencià i d'interés social a La Ribera Alta per la seua dilatada història. Compta amb un centre de música autoritzat amb 136 alumnes, una escola de música amb més de 300, una banda simfònica amb 110 músics, i agrupa en el seu si a altres formacions artístiques com la banda juvenil, orquestra, cor i un grup de percussió que integren un total de 238 intèrprets. Així mateix, 300 socis conformen la massa social que dóna suport al projecte que fomenta.
La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa 550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València.
TITULAR Y DESTACADOS
La SAM d’Alginet otorga a Juan Enrique Benavent el primer premio del Concurso de Composición de pasodobles
La obra con el lema Al meu amic fue la ganadora del primer premio dotado con 1.500 euros; Josep Cano Graciá con Què curiós logró el segundo con una asignación de 1.000 euros; y Vicent Cuquerella con Buseret obtuvo el tercero con 500
El concurso, que cuenta con la colaboración del Ayuntamiento de Alginet, contó con un jurado (Aureli Chorro, José Alamá y Azael Tormos), que valoró la originalidad de las obras y su idoneidad para ser interpretadas en pasacalles
La Banda Simfònica de la Societat Artística Musical de Alginet, dirigida por Olga Clari, interpretó las tres obras finalistas de la segunda edición del Concurso de Composición Pascual Pérez Choví de pasodobles
Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, ha manifestado que “estamos muy satisfechos con la reanudación del concurso, el incremento del número de obras recibidas y la calidad de las premiadas”
El alcalde de Alginet, José Vicente Alemany, valoró muy positivamente la celebración del concurso, recalcó la importancia de la figura del maestro Pérez Choví y subrayó la colaboración del ayuntamiento con la sociedad musical
NOTA DE PRENSA
La SAM d’Alginet otorga a Juan Enrique Benavent el primer premio del Concurso de Composición de pasodobles
Alginet, 5 de noviembre de 2022
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet celebró anoche un concierto a cargo de la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigida por Olga Clari, interpretando las tres obras finalistas, y la entrega de premios del II Concurso de Composición Pascual Pérez Choví en la modalidad de pasodoble, en el Teatre Modern. La entidad retoma esta iniciativa, en colaboración con el Ayuntamiento de Alginet, después de la crisis sanitaria del Covid-19 y tras una primera edición que se llevó a cabo en 2019, año en el que celebraba su 125 aniversario. [Ver documentación adjunta].
Los miembros del jurado, Aureli Chorro (presidente), y José Alamá y Azael Tormos (vocales), que valoraron especialmente la originalidad de las composiciones, así como su idoneidad para poder ser interpretadas en pasacalles, designaron a los ganadores tras un concierto que concitó a numeroso público. El compositor Juan Enrique Benavent Vidal con el lema Al meu amic fue el ganador del primer premio dotado con 1.500 euros; Josep Cano Graciá con Què curiós logró el segundo con una asignación de 1.000 euros; y Vicent Cuquerella con Buseret el tercero con 500.
El concurso recibió un total de 19 composiciones, incrementando de manera notable (60%) las 12 presentadas en la primera edición. De acuerdo con las bases por las que se rige la competición, cada participante presentó obras originales, inéditas y que no habían sido interpretadas públicamente con anterioridad a la decisión del jurado.
Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, ha manifestado que “estamos muy satisfechos con la reanudación del concurso tras dos años sin celebrarse, el número de obras recibidas y la calidad de las obras premiadas”. López ha subrayado que “agradecemos al Ayuntamiento de Alginet el apoyo que brinda a esta iniciativa que queremos impulsar año tras año para apoyar a los compositores y rendir homenaje a Pascual Pérez Choví, músico muy vinculado con nuestra sociedad musical y con el municipio”.
El alcalde de Alginet, José Vicente Alemany, valoró muy positivamente la celebración del concurso, “me parece una idea magnífica de la SAM d’Alginet”, e instó a trabajar “para darle al pasodoble el valor que realmente tiene”. Alemany recalcó la importancia de la figura del maestro Pérez Choví, “reconocida en todo el mundo” como creador de Pepita Greus, y subrayó el compromiso y la colaboración del Ayuntamiento de Alginet con la sociedad musical, “la música siempre ha sido una seña de identidad de los valencianos”.
Pascual Pérez Choví, un icono
El Ayuntamiento de Alginet proclamó en 2019 como hijo adoptivo del pueblo al compositor y director Pascual Pérez Choví (1889 - 1953), un icono y referente de la cultura bandística y un músico de una amplia y reconocida trayectoria artística. Fruto de la colaboración de la sociedad musical y el consistorio en la reivindicación y difusión de su figura y obra se gestó, dentro de la celebración del 125 aniversario de la SAM d’Alginet, la competición que lleva su nombre.
Pérez Choví empezó a tocar el clarinete en la Banda Municipal de Valencia a los 11 años, y dirigió, a partir de 1923, a la Banda Simfònica de la Societat Artística Musical de Alginet. Liderando esta formación ganó, en 1924 y 1925, dos segundos premios en el Certamen Internacional de Bandas de Música (CIBM) Ciudad de Valencia. En 1926 obtuvo el primer premio en este prestigioso concurso estrenando su obra, Pepita Greus, un popular pasodoble dedicado a la poetisa alginetina Ángela Josefa Greus Sáez.
El director consiguió otro primer premio con la Banda Simfònica en el CIBM Ciudad de Valencia en 1930, así como primeros premios en el Certamen de Requena y en el de Benifaió. El compositor cuenta con obras muy conocidas en el panorama bandístico como Entre azahar, Flores de España, Mariloles y Mimosita.
El Ayuntamiento de Alginet encargó al compositor Juan Bautista Meseguer Llopis, en el marco del 125 aniversario de la SAM de Alginet, un pasodoble para rendir homenaje a Pérez Choví. La Banda Simfònica, dirigida por el mismo Meseguer, estrenó la obra Alginet a Pascual Pérez Choví en el Teatre Modern en febrero de 2020.
Desde 1894
La SAM d’Alginet, fundada en 1894, es uno de los referentes del movimiento asociativo valenciano y de interés social en La Ribera Alta por su dilatada historia. Cuenta con un centro de música autorizado con 136 alumnos, una escuela de música con más de 300, una banda sinfónica con 110 músicos, y agrupa en su seno a otras formaciones artísticas como la banda juvenil, banda infantil, orquesta, coro y un grupo de percusión que integran un total de 238 intérpretes. Asimismo, 300 socios conforman la masa social que da soporte al proyecto que fomenta.
La SAM d’Alginet es miembro de la Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana (FSMCV), una asociación que agrupa a 550 sociedades musicales, con 43.000 músicos, 60.000 alumnos y más de 200.000 socios, que representan el principal agente cultural del territorio según la Universitat de València.
José Alemany, alcalde d'Alginet, Juan Enrique Benavent, guanyador del primer premi, i Voro López, president de la SAM d’Alginet, a la dreta. Autora: Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
José Alemany Motes, alcalde de Alginet, Juan Enrique Benavent, ganador del primer premio, y Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, a la derecha. Autora: Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
José Alemany Motes, alcalde de Alginet, Juan Enrique Benavent, ganador del primer premio, y Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, a la derecha. Autora: Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
D'esquerra a dreta, Aureli Chorro (president del jurat), José Alemany (alcalde), José Alamá (jurat), Josep Cano Graciá (segon premi), Juan Enrique Benavent (primer premi), Azael Tormo (jurat i guanyador del concurs de la primera edició), i Voro López (president de la SAM d’Alginet). Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
De izquierda a derecha, Aureli Chorro (presidente del jurado), José Alemany (alcalde), José Alamá (jurado), Josep Cano Graciá (segundo premio), Juan Enrique Benavent Vidal (primer premio), Azael Tormos (jurado y ganador del concurso de la primera edición), y Voro López (presidente de la SAM d’Alginet). Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
De izquierda a derecha, Aureli Chorro (presidente del jurado), José Alemany (alcalde), José Alamá (jurado), Josep Cano Graciá (segundo premio), Juan Enrique Benavent Vidal (primer premio), Azael Tormos (jurado y ganador del concurso de la primera edición), y Voro López (presidente de la SAM d’Alginet). Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
Juan Enrique Benavent, guanyador del primer premi, i a la dreta, José Alemany, alcalde d'Alginet i Voro López, president de la SAM d’Alginet. Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
Juan Enrique Benavent, ganador del primer premio, y a la derecha, José Alemany Motes, alcalde de Alginet y Voro López, presidente de la SAM d’Alginet. Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
Juan Enrique Benavent, ganador del primer premio, y a la derecha, José Alemany Motes, alcalde de Alginet y Voro López, presidente de la SAM d’Alginet. Autora: Sònia Bosch (La Veu d’Alginet)
VIDEOS Y AUDIOS
– Video del II Concurso de Composición Pascual Pérez Choví. ©Sonia Bosch (La Veu d'Alginet)
– Concierto de la Banda de la SAM d’Alginet. La Veu d’Alginet
– Concierto de la Orquesta de la SAM d’Alginet. La Veu d’Alginet
– Concierto del Coro de la SAM d’Alginet. La Veu d’Alginet
– Concierto del Grup de percussió Stick Trencat. La Veu d’Alginet
DOCUMENTACIÓN
– SAM d’Alginet
– SAM d’Alginet. Facebook
Más información y contactos de la Societat Artística Musical d’Alginet:
– Alexis Moya
Comunicación
Teléf. +34 618 54 68 62
– Secretaria
Avda. 9 d’Octubre s/n • Alginet
Teléf. +34 961 753 534