Llibret de la Setmana Cultural en honor de Santa Cecília
17/11/2022La SAM d’Alginet clausura Santa Cecília amb el concert inaugural de la Banda Infantil i l’actuació de Stick Trencat
06/12/2022TITULAR i DESTACATS
La SAM d’Alginet realitza diverses activitats i concerts en Santa Cecilia i ret homenatge a músics del municipi
La Banda Simfònica de la Societat Artística Musical, dirigida per Olga Clari, va oferir un concert extraordinari en el Teatre Modern en un acte en el qual es va fer un reconeixement a Carlos Aguado, Salvador Espert i a la figura del compositor Ramón Ramos (Alginet 1954 - València 2012)
En aquests dies també han actuat la Orquestra, dirigida per Olga Clari, la Banda Juvenil, baix la batuta de Marc Sotorres, el Cor, amb Candi Escrivà al capdavant, i es van presentar els nous músics de les formacions
Hi ha hagut cercaviles, jocs i diversos actes festius; per a finalitzar, tindrà lloc un concert inaugural de la Banda Infantil i l'actuació de la formació Stick Trenkat en el Teatre Modern el diumenge 4 de desembre
Voro López, president de la SAM d’Alginet, assegura que “amb aquestes activitats, la societat musical pretén impulsar i visibilitzar la intensa labor social, educativa i cultural que desenvolupa des de fa 128 anys”
La societat musical va retre homenatge a Ramón Ramos, un compositor de referència en la música contemporània. El president va reivindicar i va posar en valor la figura del músic d'Alginet “que ens va deixar fa deu anys”
__________________________________________________________________
NOTA DE PREMSA
La SAM d’Alginet realitza diverses activitats i concerts en Santa Cecilia i ret homenatge a músics del municipi
Alginet, 29 de novembre de 2022
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet celebra en el mes de novembre i desembre nombroses activitats entorn de la festivitat de Santa Cecilia, patrona dels músics. La Banda Simfònica, dirigida per Olga Clari, va oferir un concert extraordinari el divendres en el Teatre Modern, en un acte en el qual es va retre homenatge a Carlos Aguado, Salvador Espert i a la figura de Ramón Ramos, prestigiós músic i compositor del municipi, en el desé aniversari de la seua defunció. [Veure documentació adjunta].
Entre els esdeveniments destacats cal esmentar les actuacions de les diferents agrupacions de l'entitat com la Banda Simfònica que va tocar obres de Juan Enrique Benavent, Bert Appermont, Teodoro Aparicio Barberán, Salvador Giner i José Grau Benedito, i va comptar amb la participació del Cor de xiquets de l’Escola de Música i Centre Professional d’Alginet, dirigits per Consuelo Gómez.
La Orquestra de la Societat Artística Musical d'Alginet, dirigida per Olga Clari, va interpretar peces de Arcadelt, Dvorák, Cuesta, Ravel i Osel Trenado, que va actuar com a pianista convidat, en el Teatre Modern el passat dia 18 de novembre; i la Banda Juvenil, baix la batuta de Marc Sotorres, va brindar un concert que va incloure obres de Garcia i Soler, Stuarts Johnson, John Moss, Moreno, López, Chinesta i Pérez Choví el dia 20 en el mateix teatre. Aquests esdeveniments també van servir per a presentar als nous músics que passen a formar part d'aquestes formacions.
En aquest mes la SAM d’Alginet també va repartir el llibret de Santa Cecília, va realitzar una cercavila per a recollir als nous músics, jocs per a xiquetes i xiquets i diversos actes festius. El diumenge, en la recta final d'aquestes celebracions, es va traslladar a Santa Cecília des de la Casa de la Música, va tindre lloc una recepció i imposició d'insígnies per part de l'alcalde, José Vicente Alemany, als nous membres de l'entitat; es va oficiar una missa en honor a la patrona dels músics en la qual va participar el Cor, dirigit per Candi Escrivà, acompanyat per un quartet de corda; i es va celebrar un menjar de germanor per a tots els components de la societat musical. Per a finalitzar, tindrà lloc un concert inaugural de la Banda Infantil i l'actuació de la formació Stick Trenkat en el mateix auditori, el diumenge 4 de desembre a les 12h.
En aquests dies, s'ha donat la benvinguda i presentat als 20 joves músics que s'incorporen a les formacions de la societat musical. La Banda de la SAM d’Alginet comptarà amb 8 nous músics, la banda juvenil amb 10 i l'orquestra amb 2, el que suposa un important increment del nombre d'intèrprets.
Voro López, president de la SAM d’Alginet, assegura que “amb aquestes activitats i iniciatives, la societat musical pretén impulsar i visibilitzar la intensa labor social, educativa i cultural que desenvolupa des de fa 128 anys i reconéixer la labor de músics del municipi”; i subratlla que “és encoratjador comprovar la gran presència de públic en els actes entorn d'un moviment associatiu que pretén ser transversal i establir sinergies amb altres associacions, entitats i institucions”. López agraeix “l'acolliment de la ciutadania i el suport de l'Ajuntament d'Alginet i el de diverses empreses i entitats públiques i privades en totes les activitats, imprescindible per a realitzar i potenciar el nostre projecte”.
Homenatge a Ramón Ramos
La SAM d'Alginet va retre homenatge, en el marc de la commemoracions de Santa Cecilia, a Ramón Ramos (Alginet 1954 - València 2012), un músic i compositor que va desenvolupar una important labor en l'àmbit de la música contemporània, de la qual és un dels referents. El president va reivindicar i va posar en valor la figura del alginetí, “que ens va deixar fa deu anys”, en el panorama musical nacional i internacional, durant el concert extraordinari de la Banda Simfònica el divendres passat.
López anuncia la intenció de l'entitat de “estudiar i organitzar diverses accions per a difondre i donar a conéixer la seua obra”, una iniciativa per a la qual reclama “el suport i la col·laboració de tots: institucions, entitats, músics, musicòlegs, experts... perquè ocupe a Alginet i en la música el lloc que mereix”. I en aquest sentit, es remet al llibre d'Héctor Oltra, deixeble de Ramos i autor del llibre La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicat per EdictOràlia i en el qual va col·laborar l'Ajuntament d'Alginet.
Oltra, doctor en música amb menció cum laude per la Universitat Politècnica de València i Titulat Superior de Música en les especialitats de Composició i Direcció d'Orquestra en el Conservatori Superior de Música de València, exposa en el seu llibre que “Ramos és una figura imprescindible per a entendre els últims trenta anys de creació musical contemporània”. L'autor de Pas encore (1979), Ricercare (1986) o del Concert per a violoncel i orquestra (1991) es va formar a Alemanya i va treballar de la mà dels compositors més destacats del moment, com György Ligeti, Maurici Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
Amb tot aquest bagatge va tornar a València on va desenvolupar una sòlida i fructífera trajectòria com a compositor i va deixar petjada en les últimes generacions d'autors valencians. Amb el llibre, fruit d'una profunda investigació musicològica, Oltra dóna resposta “a l'absència d'estudis monogràfics sobre Ramón Ramos en la historiografia musical, contribuint amb això a posar necessària i merescudament en valor la seua figura, i a salvaguardar el seu llegat i la seua memòria per al nostre patrimoni cultural i musical valencià, espanyol i internacional”.
Reconeixements
La junta directiva de la SAM d’Alginet va decidir els noms dels pasdobles guanyadors del II Concurs de Composició Pascual Pérez Choví en la modalitat de pasdoble després de la decisió del jurat compost per Aureli Chorro (president), i José Alamá i Azael Tormo (vocals), que van valorar especialment l'originalitat de les composicions, així com la seua idoneïtat per a poder ser interpretades en cercaviles.
El nom del pasdoble que va obtindre el primer premi i compost per Juan Enrique Benavent Vidal serà Carlos Aguado, anterior director de la Banda de la SAM d’Alginet; el segon premi, obra de Josep Cano Graciá, portarà per títol Salvador Espert, un músic i mestre molt volgut en la localitat; i per al tercer, de Vicent Cuquerella, la societat musical ha decidit que siga Ramón Ramos per a homenatjar el compositor d'Alginet. D'aquesta manera, es fa un reconeixement exprés a músics vinculats amb l'entitat i amb el municipi.
Des de 1894
La SAM d’Alginet, fundada en 1894, és un dels referents del moviment associatiu valencià i d'interés social a La Ribera Alta per la seua dilatada història. Compta amb un centre de música autoritzat amb 129 alumnes, una escola de música amb 104, una banda simfònica amb 110 músics, i agrupa en el seu si a altres formacions artístiques com la banda juvenil, orquestra, cor i un grup de percussió que integren un total de 238 intèrprets. Així mateix, 300 socis conformen la massa social que dóna suport al projecte que fomenta.
La SAM d’Alginet és membre de la FSMCV, una associació que agrupa 550 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València.
__________________________________________________________________
TITULAR Y DESTACADOS
La SAM d’Alginet realiza diversas actividades y conciertos en Santa Cecilia y rinde homenaje a músicos del municipio
La Banda Simfònica de la Societat Artística Musical, dirigida por Olga Clari, ofreció un concierto extraordinario en el Teatre Modern en un acto en el que se hizo un reconocimiento a Carlos Aguado, Salvador Espert y a la figura del compositor Ramón Ramos (Alginet 1954 - València 2012)
En estos días también han actuado la Orquestra, dirigida por Olga Clari, la Banda Juvenil, bajo la batuta de Marc Sotorres, el Cor, con Candi Escrivà al frente, y se presentaron los nuevos músicos de las formaciones
Ha habido pasacalles, juegos y diversos actos festivos; para finalizar, tendrá lugar un concierto inaugural de la Banda Infantil y la actuación de la formación Stick Trenkat en el Teatre Modern el domingo 4 de diciembre
Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, asegura que “con estas actividades, la sociedad musical pretende impulsar y visibilizar la intensa labor social, educativa y cultural que desarrolla desde hace 128 años”
La sociedad musical rindió homenaje a Ramón Ramos, un compositor de referencia en la música contemporánea. El presidente reivindicó y puso en valor la figura del músico de Alginet “que nos dejó hace diez años”
__________________________________________________________________
NOTA DE PRENSA
La SAM d’Alginet realiza diversas actividades y conciertos en Santa Cecilia y rinde homenaje a músicos del municipio
Alginet, 29 de noviembre de 2022
La Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet celebra en el mes de noviembre y diciembre numerosas actividades en torno a la festividad de Santa Cecilia, patrona de los músicos. La Banda Simfònica, dirigida por Olga Clari, ofreció un concierto extraordinario el viernes en el Teatre Modern, en un acto en el que se rindió homenaje a Carlos Aguado, Salvador Espert y a la figura de Ramón Ramos, reputado músico y compositor del municipio, en el décimo aniversario de su fallecimiento. [Ver documentación adjunta].
Entre los acontecimientos destacados cabe mencionar las actuaciones de las distintas agrupaciones de la entidad como la Banda Simfònica que tocó obras de Juan Enrique Benavent, Bert Appermont, Teodoro Aparicio Barberán, Salvador Giner y José Grau Benedito, y contó con la participación del Cor de xiquets de l’Escola de Música i Centre Professional d’Alginet, dirigidos por Consuelo Gómez.
La Orquestra de la Societat Artística Musical de Alginet, dirigida por Olga Clari, interpretó piezas de Arcadelt, Dvorák, Cuesta, Ravel y Osel Trenado, que actuó como pianista invitado, en el Teatre Modern el pasado día 18 de noviembre; y la Banda Juvenil, bajo la batuta de Marc Sotorres, brindó un concierto que incluyó obras de Garcia i Soler, Stuarts Johnson, John Moss, Moreno, López, Chinesta y Pérez Choví el día 20 en el mismo teatro. Estos eventos también sirvieron para presentar a los nuevos músicos que pasan a formar parte de estas formaciones.
En este mes la SAM d’Alginet también repartió el llibret de Santa Cecilia, realizó un pasacalle para recoger a los nuevos músicos, juegos para niñas y niños y diversos actos festivos. El domingo, en la recta final de estas celebraciones, se trasladó a Santa Cecilia desde la Casa de la Música, tuvo lugar una recepción e imposición de insignias por parte del alcalde, José Vicente Alemany, a los nuevos miembros de la entidad; se ofició una misa en honor a la patrona de los músicos en la que participó el Coro, dirigido por Candi Escrivà, acompañado por un cuarteto de cuerda; y se celebró una comida de hermandad para todos los componentes de la sociedad musical. Para finalizar, tendrá lugar un concierto inaugural de la Banda Infantil y la actuación de la formación Stick Trenkat en el mismo auditorio, el domingo 4 de diciembre a las 12h.
En estos días, se ha dado la bienvenida y presentado a los 20 jóvenes músicos que se incorporan a las formaciones de la sociedad musical. La Banda de la SAM d’Alginet contará con 8 nuevos músicos, la banda juvenil con 10 y la orquesta con 2, lo que supone un importante incremento del número de intérpretes.
Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, asegura que “con estas actividades e iniciativas, la sociedad musical pretende impulsar y visibilizar la intensa labor social, educativa y cultural que desarrolla desde hace 128 años y reconocer la labor de músicos del municipio”; y subraya que “es alentador comprobar la gran presencia de público en los actos en torno a un movimiento asociativo que pretende ser transversal y establecer sinergias con otras asociaciones, entidades e instituciones”. López agradece “la acogida de la ciudadanía y el respaldo del Ayuntamiento de Alginet y el de diversas empresas y entidades públicas y privadas en todas las actividades, imprescindible para realizar y potenciar nuestro proyecto”.
Homenaje a Ramón Ramos
La SAM de Alginet rindió homenaje, en el marco de la conmemoraciones de Santa Cecilia, a Ramón Ramos (Alginet 1954 - València 2012), un músico y compositor que desarrolló una importante labor en el ámbito de la música contemporánea, de la cual es uno de los referentes. El presidente reivindicó y puso en valor la figura del alginetino, “que nos dejó hace diez años”, en el panorama musical nacional e internacional, durante el concierto extraordinario de la Banda Sinfónica el viernes pasado.
López anuncia la intención de la entidad de “estudiar y organizar diversas acciones para difundir y dar a conocer su obra”, una iniciativa para la que reclama “el apoyo y la colaboración de todos: instituciones, entidades, músicos, musicólogos, expertos... para que ocupe en Alginet y en la música el lugar que merece”. Y en este sentido, se remite al libro de Héctor Oltra, discípulo de Ramos y autor del libro La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicado por EdictOràlia y en el que colaboró el Ayuntamiento de Alginet.
Oltra, doctor en música con mención cum laude por la Universitat Politècnica de València y Titulado Superior de Música en las especialidades de Composición y Dirección de Orquesta en el Conservatorio Superior de Música de València, expone en su libro que “Ramos es una figura imprescindible para entender los últimos treinta años de creación musical contemporánea”. El autor de Pas encore (1979), Ricercare (1986) o del Concierto para violonchelo y orquesta (1991) se formó en Alemania y trabajó de la mano de los compositores más destacados del momento, como György Ligeti, Mauricio Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
Con todo este bagaje volvió a València donde cosechó una sólida y fructífera trayectoria como compositor y dejó huella en las últimas generaciones de autores valencianos. Con el libro, fruto de una profunda investigación musicológica, Oltra da respuesta “a la ausencia de estudios monográficos sobre Ramón Ramos en la historiografía musical, contribuyendo con esto a poner necesaria y merecidamente en valor su figura, y a salvaguardar su legado y su memoria para nuestro patrimonio cultural y musical valenciano, español e internacional”.
Reconocimientos
La junta directiva de la SAM d’Alginet decidió los nombres de los pasodobles ganadores del II Concurso de Composición Pascual Pérez Choví en la modalidad de pasodoble tras el fallo del jurado compuesto por Aureli Chorro (presidente), y José Alamá y Azael Tormo (vocales), que valoraron especialmente la originalidad de las composiciones, así como su idoneidad para poder ser interpretadas en pasacalles.
El nombre del pasodoble que obtuvo el primer premio y compuesto por Juan Enrique Benavent Vidal será Carlos Aguado, anterior director de la Banda de la SAM d’Alginet; el segundo premio, obra de Josep Cano Graciá, llevará por título Salvador Espert, un músico y maestro muy querido en la localidad; y para el tercero, de Vicent Cuquerella, la sociedad musical ha decidido que se llame Ramón Ramos para homenajear al compositor de Alginet. De esta manera, se hace un reconocimiento expreso a músicos vinculados con la entidad y con el municipio.
Desde 1894
La SAM d’Alginet, fundada en 1894, es uno de los referentes del movimiento asociativo valenciano y de interés social en La Ribera Alta por su dilatada historia. Cuenta con un centro de música autorizado con 129 alumnos, una escuela de música con 104, una banda sinfónica con 110 músicos, y agrupa en su seno a otras formaciones artísticas como la banda juvenil, orquesta, coro y un grupo de percusión que integran un total de 238 intérpretes. Asimismo, 300 socios conforman la masa social que da soporte al proyecto que fomenta.
La SAM d’Alginet es miembro de la FSMCV, una asociación que agrupa a 550 sociedades musicales, con 43.000 músicos, 60.000 alumnos y más de 200.000 socios, que representan el principal agente cultural del territorio según la Universitat de València.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
VÍDEOS i ÀUDIOS
– Vídeo del II Concurs de Composició Pascual Pérez Choví. ©Sonia Bosch (La Veu d'Alginet)
– Concert de la Banda de la SAM d’Alginet. La Veu d’Alginet
– Concert de l’Orquestra de la SAM d’Alginet. La Veu d’Alginet
– Concert del Grup de percussió Stick Trencat. La Veu d’Alginet
__________________________________________________________________
– SAM d’Alginet
– SAM d’Alginet. Facebook
– La expresión estructurada. Ramón Ramos Villanueva. EdictOràlia
Més informació i contactes de la Societat Artística Musical d’Alginet:
– Alexis Moya
Comunicació
Telèf. +34 618 54 68 62
– Secretaria
Avda. 9 d’Octubre s/n • Alginet
Teléf. +34 961 753 534