La SAM d’Alginet retrà homenatge al compositor Ramón Ramos en unes jornades de música contemporània
17/08/2023ELECCIÓ INSTRUMENTS 2023
08/09/2023TITULAR i DESTACATS
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos reuniran a destacats músics i formacions en 2 debats i 4 concerts
La SAM d’Alginet organitza aquest projecte, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre, que reivindicarà al prestigiós compositor valencià, un referent internacional format en la Neue Musik d'Alemanya amb músics com Ligeti, Kagel o Kurtág
Els debats, moderats pel saxofonista Josep Lluís Galiana; comptaran amb la presència de Vicent Llimerà, director del Palau de la Música; Voro García, director del Festival Ensems, i músics i compositors com Héctor Oltra, Sixto Herrero, Gregorio Jiménez, Andrés Valero-Castells, Emilio Calandín o Jordi Simó
Actuaran Synergein Project, Josep Lluís Galiana, Ensemble Síntesis, dirigit per Oltra; el Ensemble ESMAR, dirigit per Adrian Van Dongen; i l'Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet i el Cuarteto Xian, dirigits per Olga Clari
La societat musical, fundada en 1894, impulsa aquestes jornades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra de Ramón Ramos; preservar el seu llegat i la seua memòria i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador
Ramos, després de tornar d’Alemanya, va desenvolupar un paper prominent en la música contemporània i va deixar una profunda emprenta en compositors i músics des de la seua càtedra de Composició en els conservatoris d'Alacant i València
__________________________________________________________________
NOTA DE PREMSA
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos reuniran a destacats músics i formacions en 2 debats i 4 concerts
Alginet (València), 6 de setembre de 2023
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos reuniran a destacats músics i formacions en dos debats i quatre concerts que se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre a Alginet (València). Aquesta iniciativa, que organitza la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, pretén reivindicar la figura del prestigiós compositor, així com la rellevància i vigència de la seua obra en la música contemporània, de la qual és un referent nacional i internacional, després de formar-se en la Neue Musik d'Alemanya amb músics de la talla de Ligeti, Kagel o Kurtág, entre altres. [Veure documentació adjunta].
La primera edició començarà un any després de rendir un xicotet homenatge a Ramón Ramos (Alginet, València, 1954-2012) en el concert de Santa Cecilia de novembre passat, en el desè aniversari de la seua defunció. La societat musical, fundada en 1894 i un dels referents del moviment associatiu i musical valencià, impulsa aquestes jornades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra del compositor; liderar el reconeixement al seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical; i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador que se celebraria tots els anys.
El projecte, elaborat i coordinat per Limes3, compta amb la direcció artística del compositor, director i investigador musical, Héctor Oltra; donarà inici amb la inauguració i presentació de les jornades a càrrec d'Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, i Voro López, president de la SAM d’Alginet, a la Casa de la Música el divendres 8 de setembre a les 19h. Posteriorment hi haurà una taula de debat, Ramón Ramos, vida i obra musical, moderada per Josep Lluís Galiana, músic, improvisador, editor i escriptor; en la qual participaran Oltra, González, Voro García, director del Festival Ensems i compositor, Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director, Gregorio Jiménez, catedràtic de Composició Electroacústica en el Conservatori Superior de Música de València, així com els fills del compositor: Carles, Ramón i Fran Ramos.
Després del debat, tindrà lloc un concert que protagonitzarà Synergein Project, integrat per Sisco Aparici, Juanjo Llopico, Marc Moreno i Borja Camps, que abordarà un repertori amb obres de Ramos, El exterminador i Tratado de la locura; i de Iannis Xenakis, Rebonds A&B, a la Casa de la Música a les 20.30h. Des de la seua fundació en 2014, els percussionistes basen la seua labor en un treball microscòpic del tractament del so a través de processos analítics mitjançant tècniques noves, modificació d'instruments i construcció de nous objectes sonors.
Josep Lluís Galiana, un saxofonista de referència internacional en la improvisació lliure, brindarà un concert en homenatge al compositor Ramón Ramos en el Mercat (Plaça del Mercat), el dissabte 8 a les 20.30h. Galiana desenvolupa una intensa activitat en l'escena europea en aquest àmbit musical, la creació electroacústica i la investigació etno-musicològica des de fa més de tres dècades. Després el Cuarteto Xian, dirigit per Olga Clari i integrat per Miguel Díaz (violí), Samara Whitehead (viola), Maria Espert (violí) i Vicent Botella (violoncel), juntament amb Samuel Gay Lledó (contrabaix) actuarà abordant les obres Cambiata i Parámetros de l'autor alginetí.
Aportacions a la nova creació
El segon debat, Ramón Ramos, aportacions a la música de nova creació, comptarà amb la presència d'Oltra, Vicent Llimerà, director del Palau de la Música de València, Andrés Valero-Castells, compositor i director, Emilio Calandín, compositor, Jordi Simó, percussionista, Vicent Gaya, exregidor de Cultura d'Alginet, així com els fills del protagonista de les jornades. Moderat també per Galiana, se celebrarà a la Casa de la Música, seu de la SAM d’Alginet, el divendres 22 a les 19h. Les dos trobades reuniran així músics, experts i familiars coneixedors de la seua trajectòria artística i molt pròxims en l'àmbit musical, acadèmic i personal.
A continuació, actuarà l’Ensemble Síntesi, dirigit per Héctor Oltra, amb un programa en el qual s'interpretaran Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferencias sobre Doktor Faustus, Recuerdos del cielo, D'Amore i El exterminador de Ramón Ramos, obres que abasten l'evolució completa de la seua producció artística. La formació, que compartirà amb el públic informació sobre les peces i oferirà breus pinzellades didàctiques que ajuden a contextualitzar-les, estarà integrada per Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinet), Fernando Pascual (violí), Francesc Gaya (viola), Adrian Van Dongen (violoncel), Javier Obrer (piano) i Jordi Simó (percussió).
Profunda labor musicològica
Oltra és deixeble de Ramos i autor del llibre La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicat per EdictOràlia, una obra fruit del treball de dotze anys d'investigacions que mostra la trajectòria vital i creativa del compositor, resultat d'una profunda labor musicològica, un complex exercici de recuperació de partitures i catalogràfic i un ampli i exhaustiu estudi analític musical i estètic, l'origen del qual es troba en la seua tesi doctoral, dedicada a qui fora el seu mestre i amb la qual va obtindre la menció cum laude i la proposta a premi extraordinari de doctorat.
L’Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), dirigit per Van Dongen i integrat per Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda i Luis Crespo, abordarà l'obra Tres piezas para cuatro chelos de Ramos. Després d'ells, la Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari, clausuraran les jornades amb un repertori que inclourà Rumor de claridades de Ramos per a finalitzar amb el pasdoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella i la marxa mora Lumo de Ramos, en la Plaça de la Constitució, el dissabte 23 a les 20.30h.
Neue Musik d'Alemanya
Ramón Ramos és una figura imprescindible per a entendre els últims trenta anys de creació musical contemporània. Es va formar amb el professor Günther Becker en Robert-Schumann-Institut de Düsseldorf, entre 1975 i 1983, impregnant-se dels corrents europeus de la Neue Musik a Alemanya, en el mateix epicentre i en el moment de la seua màxima efervescència, on va assistir a importants cursos i festivals com el Ferienkurse de Darmstadt, al Wittener Tage o el Donaueschinger Musiktage, treballant de la mà dels compositors més destacats del moment: György Ligeti, Maurici Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
En el seu retorn a Espanya, Ramos va portar tot l'ampli i valuós bagatge musical assimilat a Alemanya, desenvolupant un paper prominent en la consolidació i difusió de la música contemporània, on va obtindre una sòlida i fructífera trajectòria i va deixar una profunda emprenta en les últimes generacions de compositors i músics des de la seua càtedra de Composició en els conservatoris d'Alacant i València.
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos compten també amb la col·laboració de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
__________________________________________________________________
TITULAR Y DESTACADOS
Las Jornadas de Música Contemporánea Ramón Ramos reunirán a destacados músicos y formaciones en 2 debates y 4 conciertos
La SAM d’Alginet organiza este proyecto, con la colaboración de la Generalitat Valenciana y del Ayuntamiento de Alginet los días 8, 9, 22 y 23 de septiembre, que reivindicará al prestigioso compositor español, un referente internacional formado en la Neue Musik de Alemania con músicos como Ligeti, Kagel o Kurtág
Los debates, moderados por el saxofonista Josep Lluís Galiana; contarán con la presencia de Vicent Llimerà, director del Palau de la Música; Voro García, director del Festival Ensems, y músicos y compositores como Héctor Oltra, Sixto Herrero, Gregorio Jiménez, Andrés Valero-Castells, Emilio Calandín o Jordi Simó
Actuarán Synergein Project, Josep Lluís Galiana, Ensemble Síntesis, dirigido por Oltra; el Ensemble ESMAR, dirigido por Adrian Van Dongen; y la Orquesta y la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet y el Cuarteto Xian, dirigidos por Olga Clari
La sociedad musical, fundada en 1894, impulsa estas jornadas con el objetivo de poner en valor y difundir la obra de Ramón Ramos; preservar su legado y su memoria e impulsar un acontecimiento cultural y musical diferenciador
Ramos, tras su estancia en Alemania, desarrolló un papel prominente en la música contemporánea y dejó una profunda huella en compositores y músicos desde su cátedra de Composición en los conservatorios de Alicante y Valencia
__________________________________________________________________
NOTA DE PRENSA
Las Jornadas de Música Contemporánea Ramón Ramos reunirán a destacados músicos y formaciones en 2 debates y 4 conciertos
Alginet (Valencia), 6 de septiembre de 2023
Las Jornadas de Música Contemporánea Ramón Ramos reunirán a destacados músicos y formaciones en dos debates y cuatro conciertos que se celebrarán los días 8, 9, 22 y 23 de septiembre en Alginet (Valencia). Esta iniciativa, que organiza la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet con la colaboración de la Generalitat Valenciana y del Ayuntamiento de Alginet, pretende reivindicar la figura del prestigioso compositor, así como la relevancia y vigencia de su obra en la música contemporánea, de la que es un referente nacional e internacional, tras formarse en la Neue Musik de Alemania con músicos de la talla de Ligeti, Kagel o Kurtág, entre otros. [Ver documentación adjunta].
La primera edición comenzará un año después de rendir un pequeño homenaje a Ramón Ramos (Alginet, Valencia, 1954-2012) en el concierto de Santa Cecilia de noviembre pasado, en el décimo aniversario de su defunción. La sociedad musical, fundada en 1894 y uno de los referentes del movimiento asociativo y musical valenciano, impulsa estas jornadas con el objetivo de poner en valor y difundir la obra del compositor; liderar el reconocimiento a su trabajo para preservar su legado y su memoria como parte del patrimonio musical; e impulsar un acontecimiento cultural y musical diferenciador que se celebraría todos los años.
El proyecto, elaborado y coordinado por Limes3, cuenta con la dirección artística del compositor, director e investigador musical, Héctor Oltra; dará inicio con la inauguración y presentación de las jornadas a cargo de Elia Ferrer, alcaldesa de Alginet, Ainoha González, concejala de Cultura, y Voro López, presidente de la SAM d’Alginet, en la Casa de la Música el viernes 8 de septiembre a las 19h. Posteriormente habrá una mesa de debate, Ramón Ramos, vida y obra musical, moderada por Josep Lluís Galiana, músico, improvisador, editor y escritor; en la que participarán Oltra, González, Voro García, director del Festival Ensems y compositor, Sixto Herrero, saxofonista, compositor y director, Gregorio Jiménez, catedrático de Composición Electroacústica en el Conservatorio Superior de Música de Valencia, así como los hijos del compositor: Carles, Ramón y Fran Ramos.
Tras el debate, tendrá lugar un concierto que protagonizará Synergein Project, integrado por Sisco Aparici, Juanjo Llopico, Marc Moreno y Borja Camps, que abordará un repertorio con obras de Ramos, El exterminador y Tratado de la locura; y de Iannis Xenakis, Rebonds A&B, en la Casa de la Música a las 20.30h. Desde su fundación en 2014, los percusionistas basan su labor en un trabajo microscópico del tratamiento del sonido a través de procesos analíticos mediante técnicas nuevas, modificación de instrumentos y construcción de nuevos objetos sonoros.
Josep Lluís Galiana, un saxofonista de referencia internacional en la improvisación libre, brindará un concierto en homenaje al compositor Ramón Ramos en el Mercado (Plaça del Mercat), el sábado 8 a las 20.30h. Galiana desarrolla una intensa actividad en la escena europea en este ámbito musical, la creación electroacústica y la investigación etno-musicológica desde hace más de tres décadas. Después el Cuarteto Xian, dirigido por Olga Clari e integrado por Miguel Díaz (violín), Samara Whitehead (viola), Maria Espert (violín) y Vicent Botella (violonchelo), junto con Samuel Gay Lledó (contrabajo) actuará abordando las obras Cambiata y Parámetros del autor alginetino.
Aportaciones a la nueva creación
El segundo debate, Ramón Ramos, aportaciones a la música de nueva creación, contará con la presencia de Oltra, Vicent Llimerà, director del Palau de la Música de Valencia, Andrés Valero-Castells, compositor y director, Emilio Calandín, compositor, Jordi Simó, percusionista, Vicent Gaya, exregidor de Cultura de Alginet, así como los hijos del protagonista de las jornadas. Moderado también por Galiana, se celebrará en la Casa de la Música, sede de la SAM d’Alginet, el viernes 22 a las 19h. Los dos encuentros reunirán así a músicos, expertos y familiares conocedores de su trayectoria artística y muy cercanos en el ámbito musical, académico y personal.
A continuación, actuará el Ensemble Síntesis, dirigido por Héctor Oltra, con un programa en el que se interpretarán Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferencias sobre Doktor Faustus, Recuerdos del cielo, D'Amore y El exterminador de Ramón Ramos, obras que abarcan la evolución completa de su producción artística. La formación, que compartirá con el público información sobre las piezas y ofrecerá breves pinceladas didácticas que ayuden a contextualizarlas, estará integrada por Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinete), Fernando Pascual (violín), Francesc Gaya (viola), Adrian Van Dongen (violonchelo), Javier Obrer (piano) y Jordi Simó (percusión).
Profunda labor musicológica
Oltra es discípulo de Ramos y autor del libro La expresión estructurada. Trayectoria vital y creativa del compositor valenciano Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicado por EdictOràlia, una obra fruto del trabajo de doce años de investigaciones que muestra la trayectoria vital y creativa del compositor, resultado de una profunda labor musicológica, un complejo ejercicio de recuperación de partituras y catalográfico y un amplio y exhaustivo estudio analítico musical y estético, cuyo origen se encuentra en su tesis doctoral, dedicada a quien fuera su maestro y con la que obtuvo la mención cum laude y la propuesta a premio extraordinario de doctorado.
El Ensemble ESMAR (Escuela Superior de Música de Alto Rendimiento), dirigido por Van Dongen e integrado por Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda y Luis Crespo, abordará la obra Tres piezas para cuatro chelos de Ramos. Tras ellos, la Orquestra y la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigidas por Olga Clari, clausurarán las jornadas con un repertorio que incluirá Rumor de claridades de Ramos para finalizar con el pasodoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella y la marcha mora Lumo de Ramos, en la Plaça de la Constitució, el sábado 23 a las 20.30h.
Neue Musik de Alemania
Ramón Ramos es una figura imprescindible para entender los últimos treinta años de creación musical contemporánea. Se formó con el profesor Günther Becker en Robert-Schumann-Institut de Düsseldorf, entre 1975 y 1983, impregnándose de las corrientes europeas de la Neue Musik en Alemania, en el mismo epicentro y en el momento de su máxima efervescencia, donde asistió a renombrados cursos y festivales como el Ferienkurse de Darmstadt, al Wittener Tage o el Donaueschinger Musiktage, trabajando de la mano de los compositores más destacados del momento: György Ligeti, Mauricio Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
En su retorno a España, Ramos trajo consigo todo el amplio y valioso bagaje musical asimilado en Alemania, desarrollando un papel prominente en la consolidación y difusión de la música contemporánea, donde cosechó una sólida y fructífera trayectoria y dejó una profunda huella en las últimas generaciones de compositores y músicos desde su cátedra de Composición en los conservatorios de Alicante y Valencia.
Las Jornadas de Música Contemporánea Ramón Ramos cuentan también con la colaboración de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederación Española de Sociedades Musicales (CESM), Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escuela Superior de Música de Alto Rendimiento), EdictOràlia, Liquen Records y Limes3.
__________________________________________________________________
FOTOGRAFÍAS
El compositor Ramón Ramos. / El compositor Ramón Ramos.
Synergein Project en concert. / Synergein Project en concierto.
Josep Lluís Galiana en concert. / Josep Lluís Galiana en concierto.
El Cuarteto Xian. / El Cuarteto Xian.
Ensemble Síntesis, dirigit per Héctor Oltra, tercer per l’esquerra. / Ensemble Síntesis, dirigido por Héctor Oltra, tercero por la izquierda.
Alumnes de l'Escola Superior de Música d'Alt Rendiment (ESMAR). / Alumnos de la Escuela Superior de Música de Alto Rendimiento (ESMAR).
La Orquestra de la SAM d'Alginet, dirigida per Olga Clari. / La Orquestra de la SAM d'Alginet, dirigida por Olga Clari.
La Banda Simfònica de la SAM d'Alginet, dirigida per Olga Clari. Autora: Sonia Bosch (La Veu d'Alginet) / La Banda Simfònica de la SAM d'Alginet, dirigida por Olga Clari. Autora: Sonia Bosch (La Veu d'Alginet)
__________________________________________________________________
VIDEOS Y AUDIOS
– Synergein Project
Saw digression hobbling driftwood (José Luis Torá)
Arquitecturas del eco (José María Sánchez Verdú)
Declarar la corteza de la letra (José Luis Torá)
Monográfico de VInko Globokar
Monográfico Pierre Jodlowski
3 Alberi (Pierluigi Billone)
Neptune (Philippe Manoury)
Quartett (Beat Furrer)
– Josep Lluís Galiana
Concierto presentación del CD Soprano Saxophone Solos
Teaser del CD Interaccions sonores
em-mor[das]sax:
Josep Lluís Galiana live at the PinPanPun Collapse Festival 2015
Microimprovisations
– Ensemble Síntesis
Promocional
Pentáfono de Ramón Ramos. Homenaje Alginet 2014. Director: Héctor Oltra
– Otros vídeos
Pas encore de Ramón Ramos. Arditti String Quartet. 2017
Armagedon de Ramón Ramos. Miguel Alvarez Argudo en la Sociedad Filarmónica de Valencia
Pentáfono de Ramón Ramos. Homenaje Alginet 2014. Director: Héctor Oltra
Passacaglia de Ramón Ramos. Banda del Conservatori Professional de Música de Torrent. Director: Francisco Amaña
El Tumbao [H.O nº59] de Ramón Ramos. Festival Àgora de Percussió. Xàbia 2022. Jordi Simó
Sobre Ramón Ramos (mestre, company i amic): Andrés Valero-Castells. Alginet 2014
__________________________________________________________________
DOCUMENTACIÓN
– SAM d’Alginet
– SAM d’Alginet. Facebook
– Héctor Oltra. Ensemble Síntesis
– EdictOràlia. Libro La expresión estructurada de Héctor Oltra
– Synergein Project
– Josep Lluís Galiana
– ESMAR
– Festival Ensems
– Palau de la Música